İlkokullarda programlama dersi olsun söylemlerim vardı, nasıl olacak diye düşünen arkadaşlar vardır diye tahmin ederim. Konuyu açayım 🙂
"Programlama" aslında problem çözmedir. Kodlamaya başlamadan önce yazacağınız kodun ne şekilde çalışacağını kafanızda tespit etmeniz gerekir. Bunu kodlara dökmek sadece teferruattır, işin angaryasıdır.
Bu noktada sizi Algoritmalar ile tanıştırayım.
Algoritma için Türkçe bir kelime var mı bilmem, ben kendimce
"Sıralı Düşünme" diye adlandırdım.
"Sıralı Planlama",
"Adımlı Düşünme",
"Planlı Adımlama" gibi bu manaya gelebilecek birkaç kombo daha yapmak mümkün.
Algoritma temelde, neyin ne şekilde yapıldığı zaman istenen sonucu vereceğini bulma sanatıdır. Pek çok uygulama %85 algoritma, %5 kod, %10 küfürden oluşan bir sürecin ardından ortaya çıkar. Bazen kod kısmı daha az olabilir :)).
O zaman konuları bağlayayım; Bizim okullarda yapacağımız şey, filmlerdeki hackerlar gibi kod yazmak değil, verilen bir amaç için hangi yolların izlenmesi gerektiğini keşfettirmektir. Bloklarnan köprü yaptırmak, öğrenciye bir amaç verip bunu başarmak için yollar denemesine olanak sağlamak veya bu amaçla bazı oyunları ve uygulamaları kullanmak bu kapsamda düşünülebilir.
Google ve TC Eğitim Bakanlığı'nın birlikte hazırladıkları 5. Sınıf Yazılım dersi kitabı içerisinde de yer alan
Hanoi Kuleleri oyununu ele alalım.

Oyunun amacı başta verilen sıralı halkaları başka bir kuleye taşımak. Bunu yaparken de her seferinde yalnızca bir halka taşıyabiliyorsunuz ve hiçbir halkayı kendisinden küçük bir halka üzerine koyamıyorsunuz. Bir kere çözünce de bitmiyor. En az hamlede yapmaya çalışmalısınız.
Kazanmak için bir strateji belirlemeniz ve adım adım bunu gerçekleştirmeniz gerek. Programlamada da yapılan tam olarak budur zaten. Halka sayısı en az 3, en çok sınırsız. Ancak söylemem gerek, göründüğü kadar kolay değil 🙂
7 yaş civarında 3 halka ile başlanabilir. Oyuncumuz başardıkça halkaları artırabilirsiniz.
Bağ anlaşılmıştır ancak düz cümlelere dökeyim.
İlköğretimde programlama ve yazılım dersinin amacı, programlama ve yazılım geliştirtmek için, problem çözme becerisi gelişmiş bireyler hazırlamaktır. Hemen hemen bütün programlama dillerinin ardında yatan mantık aynıdır. Bu yüzdendir ki bir programlama dilini iyi derecede kullanabilen bir kişi diğer programlama dillerine de rahatlıkla adapte olabilir.
Bizzat kendimi anlatayım;
Visual Basic gibi ultra basit bir dilde kendimi geliştirdiğim ve programlama mantığını öğrendiğim için
Perl ve
Python öğrenmek benim için çok zor olmadı. Yine aynı şekilde Visual Basic, Perl ve Python geçmişim olduğundan dolayı
Java gibi zor kabul edilebilecek bir dili de çok aşırı zorlanmadan öğrendim. Bütün bunları birleştirince, muhtemelen bugün başlasam 1 haftada
php,
C,
C#,
C++ veya herhangi bir diğer dili de öğrenebilirim (Öğrenirim dedim, uzman olurum demedim, lütfen taşlamayın :)) ).
demek istediğim, burada esas olan programlama diline uygun kod yazmaktan ziyade programlama mantığını kavramak. Mantık kavrandı mı olay tamamdır, değişen pek bişey olmaz genelde :).
Nasıl ki
karalama,
sınırlı boyama,
kesme,
yırtma çalışmaları
okuma-yazmaya hazırlık amaçlıysa,
Hanoi Kuleleri,
Sokoban (Telefon, bilgisayar ve tablet kötü değildir. Ne amaçla kullanıldıkları önemlidir) ve bunun gibi oyunlar; ve 9 yaş ve sonrası için
Scratch, Microsoft Block Editor - micro:bit, SKETCHWARE (13+ yaş) gibi kod yazmadan uygulama geliştirilebilen uygulamalar da
Programlamaya hazırlık,
mantıksal düşünme,
problem çözme,
analiz ve sentez amaçlı kullanılabilecek güzelliklerdir.
Ne yazık ki ilköğretimde müfredatımıza yerleşmiş bir
Algoritma,
Yazılım,
Bilişim dersimiz yok. Kimbilir ne zaman olacak, ya da olacak mı...
Ancak hiç şüphe yok ki gelişen ve değişen dünyada bu becerilere sahip bireyler ve böyle bireylere sahip ülkeler diğerlerinden 4-0 önde olacaklar.
Endüstri 4.0 gibi...
Ülkem eğitimine hediye etmek istediğim telifsiz
Hanoi Kuleleri oyunu şemaları aşağıdadır. Özgürce kopyalayın paylaşın yayın oynayın. Ve ders aralarınızı, serbest zamanlarınızı bu ve bu tarz problem çözme becerisini geliştirici oyunlarla değerlendirin.
Güzel Günler
İyi Dersler 🙂